A-DISC™ leadership trening

 

Povisite razinu svojeg osobnog utjecaja i naučite kako “pročitati” potrebe i neizrečene misli vašeg tima!

(In-House program)

 

“Najvažnija stvar u komunikaciji jest slušanje onoga što nije rečeno.” – Peter Drucker

 

***

Poštovani posjetitelju,

Jedna od ključnih stavki uspjeha svakog voditelja jest znati “čitati” potrebe i “neizrečene misli” svojeg tima te znati kako pravilno pristupiti članovima tima i tretirati ih na način kako oni to žele – naravno, uz uvjet da zaista želite dobiti njihovu maksimalnu suradnju!

Ukratko, govorimo o razini vašeg utjecaja na vaš tim i suradnike! Razina do koje ste sposobni učinkovito utjecati na svoj tim primarno će utjecati na vaš uspjeh kao voditelja.

 

I kada govorimo o utjecanju, važno je znati kako vaš utjecaj može proizaći iz dva izvora:

 • POZICIJSKI UTJECAJ – vrsta utjecaja koju imate na raspolaganju radi vaše funkcije,
 • OSOBNI UTJECAJ – vrsta utjecaja koju morate zaraditi i zaslužiti.

 

Ako se oslanjate primarno na pozicijski utjecaj, članovi vašeg tima (u najboljem slučaju) činiti će samo ono što moraju i neće napraviti niti korak više od toga. Vjerojatno će vas SLUŠATI, ali nećete ih pridobiti za SURADNJU jer će vašem pristupu nedostajati osobni utjecaj. Imati ćete “poslušnike”, ali nećete imati “suradnike”.

Osobni utjecaj POSLUŠNI TIM pretvara u STVARNE SURADNIKE koji ne samo da su skloniji brže i učinkovitije obaviti potrebne zadatke već su voljni napraviti korak više negoli se to “službeno” od njih traži i dati svoj maksimum.

Nažalost ili na sreću, osobni utjecaj ne dolazi automatski u paketu sa voditeljskom funkcijom. Osobni utjecaj potrebno je ZARADITI i ZASLUŽITI, a to se, među ostalim, postiže i pravilnim tretiranjem članova svojeg tima.

 

“Pravilno tretiranje članova svojeg tima”

Kada govorimo o pravilnom tretiranju članova tima, u osnovi, stvar je vrlo jednostavna i puno više nalikuje matematičkoj računici negoli nekoj filozofiji…

 

Osobi koja prepoznaje naše potrebe i ponaša se prema nama onako kako to mi želimo automatski dajemo zeleno svjetlo i otvoreni smo za suradnju s njom. Osobi koja ne prepoznaje naše potrebe i način kako želimo da nas se tretira, već ustraje na svojoj perspektivi, neovisno o njezinim namjerama, automatski joj dajemo crveni karton i njezine ideje i zahtjeve voljni smo sagledati samo ako nam to spada u domenu “obveza”, i to do razine do koje baš moramo – ni mrvicu više od toga.

 

I tu se nitko ne razlikuje. Svi funkcioniramo na takav način.

 

Doslovce, mi poput hodajućih odašiljača i svojim ponašanjem i načinom komuniciranja ljudima oko sebe neprekidno odašiljemo signale kako želimo da oni komuniciraju i ponašaju se prema nama ako žele dobiti našu maksimalnu suradnju, pozornost i vrijeme.

 

Znati kako učinkovito “pročitati” takve signale ključ je stvaranja učinkovitog osobnog utjecaja.

 

 

 

“Nemoj postupati s drugima onako kako bi ti želio da drugi postupaju prema tebi. Tko kaže da su vaši ukusi slični? Ako želiš dobiti njihovu naklonost i suradnju postupaj prema drugima onako kako ONI ŽELE da postupaš prema njima!”

 

 

I to je glavna svrha ovog treninga koji vam nudi ne samo teoretsko razumijevanje već i praktične alate koji će vam poslužiti kako biste mogli prepoznati “signale” koje vam članovi tima (i ostali suradnici) redovito šalju i kojima vam jasno daju do znanja kako žele da s njima postupate ako želite njihovu suradnju i naklonost.

Uz navedeno, naučit ćete kako prepoznati vlastite dominantne preferencije ponašanja i komuniciranja te učinkovite načine i strategije prilagođavanja željenim preferencijama drugih, a da ne “ugušite” svoju osobnost.

 

 

 

 

Što je A-DISC™ leadership trening?

(DISC MODEL + MINDFULNESS + PRINCIPI MODERNOG VODSTVA)

Radi se o praktičnom sistemu koji možete koristiti za prepoznavanje predvidljivih sklonosti u ponašanju i komuniciranju ljudi u različitim situacijama te strategijama koje će vam pomoći da brzo pronađete zajednički jezik sa svima i budete u mogućnosti “upakirati” im svoju poruku tako da je jasno prime te joj pridaju upravo ono značenje koje ste joj vi izvorno pridali. Navedeni sistem u sebi ujedinjuje bazu znanja koja je svojevrsna kombinacija vrlo učinkovitog komunikacijskog modela poznatog pod nazivom “DISC” zajedno sa strategijama promatranja, adaptiranja te razvijanja svjesnosti i neutralne pozornosti utemeljenima na pristupu poznatom kao Mindfulness. Uz navedeno, A-DISC™ leadership trening uključuje i temeljne postavke modernog vodstva koje je primarno usmjereno na “ljudsku stranu” tima i kultiviranju kvalitetnih odnosa.

 

 

Na čemu se temelji DISC model?

DISC (standardni) model temelji se na učenju koje potječe još iz doba antičke Grčke. Zahvaljujući stručnjacima iz raznih domena, taj se model u međuvremenu znatno usavršio i pretvorio u praktični “alat” za učinkovito korištenje u svakodnevici.

Ukratko…

Iako je svaka osoba jedinstvena, gledajući sa stajališta preferencija pojedinom stilu komuniciranja i ponašanja, ljude se može svrstati unutar četiri temelje kategorije ili stila (“Dominance”, “Influence”, “Steadiness” i “Conscientiousness”) i dvanaest različitih podkategorija ili podstilova. Riječ je o preferencijama u vanjskom izražavanju osobe, a ne o profilima osobnosti. Navedene preferencije utječu na to na koji način će osoba, u pojedinim situacijama, ljudima oko sebe – svjesno ili nesvjesno – “iskomunicirati” svoje želje, potrebe i očekivanja te na koji je način sklona pristupiti ciljevima, zadacima i odnosima sa svojim suradnicima.

 

Znati kako prepoznati navedene preferencije ili, bolje reći, prepoznati uzorke preferiranog ponašanja i komuniciranja pojedine osobe te adaptirati se sukladno navedenim uzorcima, ključ je uspješne komunikacije i utjecanja.

 

 

Ciljevi A-DISC™ leadership treninga

 • Naučiti kako prepoznati potrebe i “neizrečene misli” članova tima
 • Osvijestiti vaš preferirani stil vodstva i na koji način on utječe na različite članove vašeg tima
 • Prepoznavanje dominantnih preferencija ponašanja i komuniciranja kod sebe i drugih članova tima
 • Prepoznavanje vlastitih snaga i slabosti te potencijala za daljnji razvoj 
 • Prilagodba (adaptacija) vlastitog ponašanja i komuniciranja na način da vas članovi tima “čuju” i razumiju
 • Prilagodba pristupa timu iz moda poslušnosti u mod suradnje
 • Razumijevanje “zona potencijalnih konflikata” koji primarno ili većim dijelom nastaju kao direktna posljedica različitosti u pogledu dominantnih preferencija ponašanja i komuniciranja između vas i vašeg tima
 • Podučavanje različitih tehnika i strategija kako biste navedeno znanje mogli primjenjivati u svakodnevnoj praksi.

 

 

Kako funkcionira A-DISC™ leadership trening?

Trening se sastoji od temeljne radionice u trajanju od 3-4 sata te dodatnih “follow up” susreta koji se provode po dogovoru. Navedeno predstavlja standardni format održavanja. Postoji opcija prilagodbe treninga vašoj specifičnoj situaciji i potrebama.

 

Kratki sadržaj temeljne radionice

Modul #1 – Ispunjavanje A-DISC™ upitnika (verzija A.1.1.) i kratka analiza rezultata

Navedeni upitnik služi za prepoznavanje sljedećih postavki:

 • (1) prepoznavanje vaših dominantnih sklonosti ponašanja, komuniciranja i vođenja
 • (2) prepoznavanje načina ponašanja, komuniciranja i vođenja koje primjenjujete obzirom na vašu trenutnu funkciju na poslu
 • (3) prepoznavanje vlastitih snaga i slabosti i definiranje potencijala za daljnji razvoj te
 • (4) analiza “zone adaptacije” (razlika između prirodnih preferencija ponašanja, komuniciranja i vođenja u odnosu na načine ponašanja, komuniciranja i vođenja koje primjenjujete na poslu).

 

Modul #2 – Razumijevanje različitih stilova ponašanja i komuniciranja i razvijanje “osobnog utjecaja”

Upoznavanje i analiza četiri temeljna stila komuniciranja i ponašanja te dvanaest različitih podstilova, upoznavanje sa snagama i slabostima pojedinih stilova i podstilova te njihovim preferencijama u različitim situacijama na poslu uz korištenje A-DISC™ leadership priručnika. 

 

Modul #3 – Prepoznavanje dominantnih preferencija ponašanja i komuniciranja kod drugih (bez korištenja upitnika)

Detaljno upoznavanje sudionika treninga s metodom A-DISC™ INSTANT SKENIRANJE, kako bi sudionici treninga bez korištenja upitnika brzo mogli prepoznati dominantne preferencije ponašanja i komuniciranja svojih sugovornika ili ostalih članova tima.

 

Modul #4 – Igre uloga, upoznavanje različitih “adaptacijskih strategija” i vježbe komuniciranja s različitim stilovima

Razumijevanje načina učinkovitog komuniciranja i davanja feedbacka sa različitim stilovima i podstilovima uz pristup koji u sebi kombinira teoretski dio te interaktivne vježbe.

 

Sadržaj “follow up” susreta

“Follow up” susreti održavaju se nakon održane temeljne radionice. Traju otprilike 2 sata i održavaju se 2-4 puta mjesečno. Svrha navedenih susreta jest dodatno produbiti znanje i razumijevanje funkcioniranja A-DISC™ leadership sistema u praksi, steći nova znanja te raspraviti o najčešćim izazovima s kojima su se sudionici treninga susretali prilikom praktične primjene naučenih metoda i strategija.

 

Dodatne opcije treninga

Uz standardnu verziju navedenog treninga nudimo vam i dodatne opcije treninga:

 • (INDIVIDUALNI COACHING) Mogućnost individualnog coachinga s pojedinim sudionicima kako bi temeljitije upoznali svoje snage, slabosti, preferencije i prostor za daljnji razvoj i bili sposobni brže se prilagoditi preferencijama drugih.

 

 

Treneri:

 

Tomislav Tomić i Lara Ivaniš (kliknite OVDJE za više informacija o trenerima / poveznica će se otvoriti u novoj kartici).

 

 

POŠALJITE SVOJ UPIT / UGOVORITE INFO SASTANAK

 

Želite li saznati više informacija o tome na koji način suradnja s nama može doprinijeti uspjehu vaše tvrtke ili organizacije, molimo da ispunite obrazac u nastavku i pošaljete nam svoj upit.

 

Kontakt

 

S poštovanjem,

Tomislav Tomić